Zelfhulp

Jin Shin Jyutsu handafbeelding-page-011

Een eenvoudige manier om op jezelf Jin Shin Jyutsu toe te passen is de Centrale Hoofdstroom. Deze stroom wordt ook wel de Bron de Levens genoemd. Het voorziet het gehele lichaam direct van energie en werkt zeer ontspannend.

Het werkt als volgt: plaats je rechterhand boven op het midden van je hoofd. Deze hand blijft daar terwijl je met de linkerhand vervolgens de plaatsen aanraakt zoals op de tekening hierboven te zien is. Je begint tussen de wenkbrauwen en gaat steeds verder naar beneden.
Je wacht telkens totdat je in beide handen een soortgelijke ‘pulsatie’ voelt of tot wanneer je voelt dat beide handen hetzelfde aanvoelen.  Dan ga je naar de volgende positie. Bij de laatste positie verplaats je je rechterhand naar het staartbeen, terwijl je linkerhand op het schaambeen blijft liggen.
Je verbindt op deze manier als het ware de punten met elkaar. Doorgaans is tussen de 3 en 5 minuten per positie voldoende, maar langer of korter mag natuurlijk ook. Dit naar gelang je de tijd hiervoor kunt nemen en de behoefte die je voelt.  Dat kan per positie verschillend zijn omdat elke positie een ander gebied in het lichaam van energie voorziet. Dit filmpje laat zien hoe het toegepast wordt.

Zelf pas ik deze stroom dagelijks toe bij het wakker worden. Je kunt hem gemakkelijk liggend in bed doen. Het is een heerlijk energie-ontbijt om de dag mee te beginnen of om jezelf tussendoor ‘op te laden’ Maar ook een hele fijne stroom om de dag mee te eindigen en goed in slaap te vallen. Ik wens je er veel plezier mee!

N.B.:  Klik op de afbeelding om hem te vergroten/opslaan/printen.

Wil je meer Jin Shin Jyutsu-Zelfhulp posities leren? Bij deelname vanaf twee personen is het mogelijk een Workshop te plannen. Hierin komt deze Hoofd Centrale Stroom tevens  aan de orde en leer je hem op jezelf toepassen. Kijk voor meer informatie bij Workshops en Agenda.